2021 Yılında Konut Fiyatlarının Artması Öngörüsü

2021 Yılında Konut Fiyatlarının Artması Öngörüsü

  • Kategori: Genel
  • Yorum Yok

2019 yılına göre konut satışları 2020’de % 11.2 artarak 1 milyon 499 bin 316 adet olarak gerçekleşti. Satışların çok artmasından sonra, emlak sektöründeki yetkililer konut fiyatlarının 2021’de daha da artacağını öngörüyor. Pandemi süreci de konut satışlarını olumsuz etkilemedi ve önceki yıllar ile kıyaslandığında rekor sayıda satış adetlerine ulaşıldı. Konut stoklarının oldukça azalmasının, 2021 yılı için maksimum düzeyde fiyat artışlarını beraberinde getireceği konusunda gayrimenkul sektör uzmanları hemfikir. Uzmanlar, emtia fiyatlarında yaşanan son artışların satıcıları zorladığını ve 2021’deki maliyetlerin artmasıyla beraber konutlarda kesinlikle fiyat artışına gidileceğini belirtiyor.

2021’de Konutlarda Yeni Maliyete Göre Fiyatlandırma Yapılacak!

İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, sektörde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle 2018 yılından beri yüksek maliyet fiyatlarının konut satışlarına eklenmediğini belirtti. 2020 yılının son dönemlerinde gelen maliyet artışlarının proje üreticilerini oldukça zora soktuğunu anlatan Nazmi Durbakayım, 2020 yılında maliyet artışlarının ortalama % 80 olduğunu söyledi. Durbakayım, yeni projeler üretecek firmaların bu yüksek orandaki maliyetlere göre fiyat belirteceğini belirterek, herhangi bir konutun metrekare birim maliyet tutarının 4 bin liraya ulaştığını belirtti ve 2021 yılında kademeli artışların yaşanacağını bildirdi.

Döviz Kuru Artışı da Konutta Maliyetleri Artırdı

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, 2020 yılının Haziran ayından beri emtia fiyatlarında % 70 oranında fiyat artışı olduğunu belirtti. Bu fiyat artışının otomatik olarak diğer maliyet malzemelerinde de artışa sebep olduğunu anlatan Elmas, dövizdeki kur artışları iç piyasadaki fiyat artışlarıyla birleşince yüksek tutarlarda maliyetlerin ortaya çıktığını bildirdi. Öte yandan, yapılan araştırmalarda uzmanları doğruluyor. Üretilen konutlar üzerinden araştırma yapan REIDIN-GYODER Fiyat Endeksine göre de ülke genelindeki konut fiyatları 2019 yılına göre Ekim ayında % 8.23 ve Kasım ayında % 8.03 oranında arttı. Bu durum 2021 yılında konut fiyatlarında yüksek artış beklentisini beraberinde getiriyor.

2021’de Konut Fiyatları Cep Yakacak

2020 yılında ülkedeki gayrimenkul satışının rekor seviyede tamamlanması ile beraber gözler 2021 yılında konut fiyat artışına çevrildi. Ev fiyatları oldukça yüksekken, uzmanların maliyet artışı ve stokların tükenmesi açıklamaları ile beraber, 2021 yılı için üst düzeyde fiyatların artacağı belirtiliyor. Ev almak için 2020 yılında sunulan krediler büyük kolaylık sunmuştu. 2020’nin son aylarında tamamlanmış ancak henüz satılamamış konutlar yüzünden proje kuruluşları yeni yatırımlar yapamıyor. Bununla beraber döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve iç piyasadaki fiyat artışlar da üreticiyi zor durumda bırakıyor. Sektörde bu nedenler yüzünden rekor düzeyde konut fiyat artışı olması bekleniyor.

Covid Sektörü Nasıl Etkiledi?

2020 yılının tüm aylarının ortalamasına baktığımızda, pandemi süreci konut satışlarına olumsuz etki yaratmadı. Rekor düzeyde konut satışı gerçekleştirilen 2020 yılından sonra 2021’de konut fiyatlarının ne olacağı merak konusu. Pandemi sürecinde bankaların yaptığı uygulamalar ile faizlerde düşüşe gitmeleri konut kredisi faizlerini de direkt etkiledi. Uygun tutarlarda ev kredisi kullananlar, konutlara olan talepler sayesinde kar elde etmiş oldu. 2020 yılında konut satışlarının rekor seviyede gerçekleşmesi, konut stoklarını azalttı ve inşaatlardaki ürünlerin maliyetlerinin artmasıyla yetkililer tüketicileri uyardı. Sektör uzmanlarına göre 2021’de konut satışlarında en üst seviyede fiyat artışları yaşanacak.

Paylaş :

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aradığınız gayrimenkulü bulamadınız mı ?

Telefonunuzu bırakın sizi arayalım. Aradığınız gayrimenkulü size kısa sürede bulalım.

© 2020 İşimiz Gayrimenkul | Tüm hakları saklıdır.